Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Uniós milliárdok elsősorban a gazdaság fejlesztésére

2015-08-26
Bene Ildikó megyei fejlesztési kormánybiztos azt ígérte, hogy időről időre beszámol, hogyan alakulnak az Uniós pénzek pályázatai, lehívásai. A szerdai sajtótájékoztatón ott volt Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is.
 
A fejlesztési biztos asszony azt hangsúlyozta, hogy az ország számára 2014 és 2020 között tizenkétezer milliárd forint közösségi pénz használható föl, de ezeket a forintokat nem csupán sebesen lehívni kellene – sőt! -, hanem még célszerűbben, még előremutatóbban, még inkább a fejlesztésekre kell fordítani. Égetően szükséges az ország exportjának erősítése, amihez elengedhetetlen a munkahelyteremtés. Nem véletlen egyébként – mondta a biztos asszony -, hogy az elérhető források hatvan százalékát a termelésbe kell befektetni. Ezért nagyon fontos, hogy a megyei és városi vállalkozások ismerjék meg a lehetőségeket és minden elérhető közösségi forintot jó pályázattal igyekezzenek elnyerni és persze megvalósítani azután a terveket.
 
Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke az évek óta tartó előkészületekről szólt. Arról, ahogyan a települések elképzeléseit számtalan tárgyalás nyomán megyei egységgé, megyei fejlesztési tervvé gyúrták össze, várván az új pénzügyi szakasz megnyitását az Unióban. Ez most megtörtént, így a már előre elkészített terveket a lehetőségekhez igazítva lényegesen rövidebb idő alatt lesznek majd elkészíthetők a pályázatok és lehívhatók az elnyert összegek. A pályázatok elkészítésében, a tervek igazításában természetesen partnere a megyei önkormányzatoknak a megyeháza szakmai gárdája.
 
Az el nem költött vagy a meg nem valósult pályázat pénzeit vissza kell fizetni, de ez nem fordulhat elő – figyelmeztetett Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. Teljesség nélkül sorolta az utóbbi esztendők városi gyarapodásait: a gyaloghíd, a megyei kórház 12 milliárdos fejlesztése, a közösségi terek kialakítása, az Agóra művelődési központ. A fejlődés nem állhat meg. Ahhoz, hogy a megyeközpontok erőteljesebben fejlődhessenek, mindenképpen szükséges az gyorsforgalmi utak építése. Szolnok esetében a 4-es út autóúttá szélesítése mindkét irányban elengedhetetlen, a megépítés része a kormányprogramnak. A MÁV-sporttelep korszerűsítése hamarosan megkezdődik, ez is állami forrásokból indul és két éven belül elkészül a stranddal együtt. A szolnoki cégeknek, a kis-és közepes vállalkozásoknak, de a nagyobbaknak is érdekük, hogy folyamatosan tájékozódjanak a lehetőségek felől, hiszen a gazdaság élénkítése rajtuk múlik. A város a Széchenyi Irodán, a fejlesztési cégén keresztül minden segítséget megad a munkahelyteremtésben is érdekelt cégeknek. A megye és Szolnok városa az Uniós pénzügyi időszakban (2014-2020) összesen 54 milliárdra pályázhat, a megyeszékhely ebből 15,2 milliárddal rendelkezhet. (-h)
 
iSzolnok.hu
VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

Szolnokon ülésezett a Sportiskolák Országos Szövetsége

2020-05-27

A már több mint 70 köznevelési és 10 egyesületi típusú sportiskolát tömörítő Sportiskolák Országos Szövetsége (SIOSZ) Szolnokon tartotta elnökségi ülését szerdán, a Holt-Tiszai Vízi Sporttelepen. A szövetség elnöke, Rózsa József, aki egyúttal a Szolnoki Sportcentrum vezetője is.

Vadhús felajánlással ismerték el a szolnoki kórházak munkáját

2020-05-22

Két szolnoki kórház dolgozói kaptak több mint 400 adag őzhúst pénteken, az értékes felajánlás az Agrárminisztérium tájegységi fővadászainak kezdeményezésére és szervezésében kerülhetett az egészségügyi intézményekbe.

Paradicsom és paprika palántákat kaptak a rászorulók

2020-05-22

Egyre több család fedezi fel a kiskerti növénytermesztés örömét, benépesülni látszanak a korábban oly népszerű zártkertek is. A megyei agrárkamara felajánlásának köszönhetően most 100 rászoruló szolnoki család kapott paradicsom és paprika palántákat.

Példaértékű az együttműködés a szolnoki szociális intézmény otthonainak lakói és dolgozói között

2020-05-21

Példaértékűnek nevezte a szolnoki szociális intézmény otthonaiban lakók és dolgozók közötti együttműködést és összhangot Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége csütörtökön Szolnokon.

HOME - Országfutást szervezett a Magyar Honvédség

2020-05-20

A Magyar Honvédség Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségét címmel szervezett figyelemfelhívó eseményt, hogy ráirányítsa a figyelmet koronavírus járvány kezelése során a Magyar Honvédség társadalmi felelősségvállalására, az összefogásban rejlő erőre, illetve az egészségünk megőrzésének fontosságára.