Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Orbán Viktor: autóút lesz négy éven belül Szolnok és Budapest között

2015-07-07
Nem maradnak torzók, az M4-es Szolnokot elkerülő szakaszának folytatódik az építése – jelentette be Szolnokon Orbán Viktor miniszterelnök és Szalay Ferenc polgármester. A közös sajtótájékoztatón elhangzott: a Szolnokot Budapesttel összekötő út ebbe az elkerülőbe csatlakozik bele. De szó esett számos szolnoki fejlesztés elindításáról, a kormány milliárdokat ad a városnak fontos beruházásokra!
 
A miniszterelnök a Modern városok programsorozata részeként nem sokkal reggel nyolc után érkezett Szolnokra, ahol több hivatalos megbeszélésen vett részt. A legfontosabb annak a megállapodásnak a  véglegesítése volt, amely nyolc pontban foglalta össze a város távlatos terveit és a kormány ehhez hozzájáruló segítségét.
 
A megyei jogú városokban több ember él, mint Budapesten – mondta a megállapodás aláírása után Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. Nem mindegy tehát, hogy ott hogyan halad a városépítés, az ipar gyarapítása. Szolnoknak tíz esztendős fejlesztési terve van, amiben a gazdaság élénkítése legalább olyan fontos, mint az idegenforgalomé, a turizmusé.
 
Orbán Viktor miniszterelnök pontról pontra sorolta a megállapodás tényeit. Mindenek előtt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a rendszerváltás óta – néhány esztendőt leszámítva – Szolnok mindig is polgári vezetéssel bírt és maga a város is (éveken át élt itt a kormányfő) komoly polgári hagyományokkal rendelkezik. A városnak ezt a “hűségét” is illendő elismerni – tette hozzá a miniszterelnök. Már csak azért is, mert a következő esztendőtől a polgári berendezkedés megerősítése a kormány célja.
 
Az elkövetkezendő években megépül a Szolnok-Budapest autóút, még pedig a mostani 4-es út nyomvonalán, ebben már megszületett a döntés, a befejezés határidejét négy éven belülre határozta meg a kormány. A már megkezdett, de leállított északi elkerülő autópálya sem marad torzó, de Uniós pénz híján azt magyar forintból kell megépíteni, ehhez azonban régi ügyleteket le kell zárni – közölte Orbán Viktor. Az út megépül, de nem autópályaként, hanem négysávos autóút az eldöntött konstrukció.
 
Szalay Ferenc hozzátette: nagyon fontos ez a döntés, hiszen az elkerülővel nem csupán Szolnok nyer sokat, hanem az egész megye. Ráadásul közlekedési szempontból különösen fontos, hogy megépüljön a megkezdett szakasz, hiszen jelentősen tehermentesíti a megyeszékhely forgalmát.
 
A gazdaság fejlődése területi igényeket is fölmutat, a szolnoki ipari park megtelt, újabb háromszáz hektár állami földdel lesz bővíthető, az adásvételhez a pénzt az állam adja – tájékoztatta az újságírókat Orbán Viktor miniszterelnök. A szolnoki MÁV-sportpálya a már a megújításra kapott ötszázmillió mellé újabb egymilliárd forint jut majd, amiből az ottani strand fejlesztése is fontos teret kap. Részben ehhez kapcsolódik, de attól függetlenül is része az elképzeléseknek a Tiszaliget további építése, elsősorban az idegenforgalom és a turizmus szempontjait is figyelembe véve, ehhez a városnak három milliárd forintot igénylő terve van, a kormány partner az elképzelésekhez. A nagy hírű és fontos művésztelep egymilliárd forintból korszerűsödhet, bővülhet. Rövidesen méltó kikötője is lesz a városnak, a megállapodásban erre egymilliárd forintot szánnak a felek. Szerepel az elképzelések között az is, hogy a vízügyek országos irányítása Szolnokra kerüljön, egy bizottság pedig megvizsgálja a vasúthoz kapcsolódó megújítások további lehetőségeit is.
 
Az iSzolnok kérdésére Orbán Viktor megerősítette, hogy a szolnoki strandfejlesztésekhez, mint minden nagyberuházáshoz előbb a közbeszerzési törvény megújítását kell elvégeznie az országgyűlésnek, attól kezdve szabad az út a MÁV-strand és a tiszaligeti  fürdő megújítása előtt. Jövőre – számításai szerint – elkezdőnek ezek az építkezések.
HZ
FORRÁS: iSZOLNOK.HU
VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

Intézze önkormányzati ügyeit elektronikusan!

2019-11-11

Kényelmes és gyors megoldás nyújt a bárhonnan elérhető Önkormányzati Hivatali Portál.

Ingyenes lisztérzékenységi szűrés Szolnok óvodáiban

2019-11-07

A héten többszáz szolnoki óvodás tartotta izgatottan az ujját a lisztérzékenységi vizsgálatot végző szakembernek. A másodpercnyi kellemetlenség azonban fényt deríthet egy sok problémát okozó autoimmun betegségre, amely megfelelő életmóddal jó karbantartható, kezelhető.

A sorban állás a múlté, intézze ügyeit mostantól online!

2019-11-07

Az online elérhető Önkormányzati Hivatali Portál nemcsak magánszemélyeknek, hanem a vállalkozásoknak is megkönnyíti a mindennapjait. Az e-ügyintézési felületen keresztül az ország bármelyik pontjáról, gyorsan és kényelmesen intézhetők az önkormányzati ügyek. Az elektronikus ügyintézést választók így nemcsak a sorban állás miatti bosszankodástól kímélik meg magukat, hanem támogatják a papírmentes és környezetkímélő ügyintézést is.

Új napközi otthon várja a szolnoki időseket

2019-11-06

Szolnokon is sok idős ember igényli a nappali ellátást, számukra kínálnak jó lehetőséget a nappali gondozási központok, ahol szakemberek támogató jelenléte mellett változatos programokkal igyekeznek színesíteni napjaikat, míg a közösséghez tartozás az elmagányosodás ellenszere lehet. A Jósika úton egy új gondozási központot alakít ki Szolnok önkormányzata.

Mécsesgyújtással emlékeztünk a forradalom mártírjaira

2019-11-04

Mécsesgyújtással emlékeztünk hétfőn délután az  1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, valamint a szovjet csapatok bevonulásának 63. évfordulójára az Ötvenhatosok Emlékparkjában.