Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Orbán Viktor: autóút lesz négy éven belül Szolnok és Budapest között

2015-07-07
Nem maradnak torzók, az M4-es Szolnokot elkerülő szakaszának folytatódik az építése – jelentette be Szolnokon Orbán Viktor miniszterelnök és Szalay Ferenc polgármester. A közös sajtótájékoztatón elhangzott: a Szolnokot Budapesttel összekötő út ebbe az elkerülőbe csatlakozik bele. De szó esett számos szolnoki fejlesztés elindításáról, a kormány milliárdokat ad a városnak fontos beruházásokra!
 
A miniszterelnök a Modern városok programsorozata részeként nem sokkal reggel nyolc után érkezett Szolnokra, ahol több hivatalos megbeszélésen vett részt. A legfontosabb annak a megállapodásnak a  véglegesítése volt, amely nyolc pontban foglalta össze a város távlatos terveit és a kormány ehhez hozzájáruló segítségét.
 
A megyei jogú városokban több ember él, mint Budapesten – mondta a megállapodás aláírása után Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. Nem mindegy tehát, hogy ott hogyan halad a városépítés, az ipar gyarapítása. Szolnoknak tíz esztendős fejlesztési terve van, amiben a gazdaság élénkítése legalább olyan fontos, mint az idegenforgalomé, a turizmusé.
 
Orbán Viktor miniszterelnök pontról pontra sorolta a megállapodás tényeit. Mindenek előtt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a rendszerváltás óta – néhány esztendőt leszámítva – Szolnok mindig is polgári vezetéssel bírt és maga a város is (éveken át élt itt a kormányfő) komoly polgári hagyományokkal rendelkezik. A városnak ezt a “hűségét” is illendő elismerni – tette hozzá a miniszterelnök. Már csak azért is, mert a következő esztendőtől a polgári berendezkedés megerősítése a kormány célja.
 
Az elkövetkezendő években megépül a Szolnok-Budapest autóút, még pedig a mostani 4-es út nyomvonalán, ebben már megszületett a döntés, a befejezés határidejét négy éven belülre határozta meg a kormány. A már megkezdett, de leállított északi elkerülő autópálya sem marad torzó, de Uniós pénz híján azt magyar forintból kell megépíteni, ehhez azonban régi ügyleteket le kell zárni – közölte Orbán Viktor. Az út megépül, de nem autópályaként, hanem négysávos autóút az eldöntött konstrukció.
 
Szalay Ferenc hozzátette: nagyon fontos ez a döntés, hiszen az elkerülővel nem csupán Szolnok nyer sokat, hanem az egész megye. Ráadásul közlekedési szempontból különösen fontos, hogy megépüljön a megkezdett szakasz, hiszen jelentősen tehermentesíti a megyeszékhely forgalmát.
 
A gazdaság fejlődése területi igényeket is fölmutat, a szolnoki ipari park megtelt, újabb háromszáz hektár állami földdel lesz bővíthető, az adásvételhez a pénzt az állam adja – tájékoztatta az újságírókat Orbán Viktor miniszterelnök. A szolnoki MÁV-sportpálya a már a megújításra kapott ötszázmillió mellé újabb egymilliárd forint jut majd, amiből az ottani strand fejlesztése is fontos teret kap. Részben ehhez kapcsolódik, de attól függetlenül is része az elképzeléseknek a Tiszaliget további építése, elsősorban az idegenforgalom és a turizmus szempontjait is figyelembe véve, ehhez a városnak három milliárd forintot igénylő terve van, a kormány partner az elképzelésekhez. A nagy hírű és fontos művésztelep egymilliárd forintból korszerűsödhet, bővülhet. Rövidesen méltó kikötője is lesz a városnak, a megállapodásban erre egymilliárd forintot szánnak a felek. Szerepel az elképzelések között az is, hogy a vízügyek országos irányítása Szolnokra kerüljön, egy bizottság pedig megvizsgálja a vasúthoz kapcsolódó megújítások további lehetőségeit is.
 
Az iSzolnok kérdésére Orbán Viktor megerősítette, hogy a szolnoki strandfejlesztésekhez, mint minden nagyberuházáshoz előbb a közbeszerzési törvény megújítását kell elvégeznie az országgyűlésnek, attól kezdve szabad az út a MÁV-strand és a tiszaligeti  fürdő megújítása előtt. Jövőre – számításai szerint – elkezdőnek ezek az építkezések.
HZ
FORRÁS: iSZOLNOK.HU
VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

Dr. Tölgyes Anna és dr. Tolna Zsuzsanna kapta a dr. Kálmándi Mihály-díjat

2020-07-02

Szolnok közgyűlése 1994-ben alapított díjat a városban az egészségügy területén kimagaslómunkát végző szakemberek munkájának elismerésére. A díj a városunkban hosszú időn keresztül áldozatos gyógyító munkát végző, kivételes szociális érzékenységgel rendelkező orvosnak, dr. Kálmándi Mihálynak állít emléket. A díj emlékplakettjét Pataky Béla szobrász- és grafikusművész formázta.

Felavatták dr. Elek István emléktábláját Szapáry úti lakóházánál

2020-07-02

Semmelweis nap alkalmából újabb jeles eseményt tartottak csütörtökön Szolnokon. Szapáry úti egykori lakóházánál dr. Elek István tudós, polihisztor, a megyeszékhely első tiszti főorvosának emléktábláját avatták fel.

Nemzetközi versenyekre is alkalmas a felújított horgász versenypálya

2020-07-02

Szolnok a horgászvizek városa, a Tisza, a Zagyva, a tiszaligeti Csónakázó-tó, a holtágak és horgásztavak megannyi lehetőséget biztosítanak e szép sport vagy éppen hobbi gyakorlására. Az Alcsiszigeti Holt-Tisza horgász versenypályájának fejlesztésével a sportturizmus kapott újabb lendületet a városban.

Életműdíjat kapott dr. Dósa Béla csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos

2020-06-29

Semmelweis nap alkalmából immár hagyományosnak számító ünnepséget tartottak a Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézetben, ahol díjak, elismerések átadására is sor került. A rendezvényt dr. Bene Ildikó mb. főigazgató nyitotta meg.

Kezdődik a szúnyogszezon, ezt érdemes tudni

2020-06-29

Szolnok önkormányzata a térségben történő szúnyoggyérítést Szolnok és 15 környező település összefogásában végezteti 6271 hektár területen. A megyeszékhelyen 3800 hektár a kezelendő terület. Kormányzati döntés eredményeként az Országos Katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés is folytatódik.