Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Induló fejlesztések, klímastratégia és futópálya készítése is téma volt a közgyűlésen

 • Induló fejlesztések, klímastratégia és futópálya készítése is téma volt a közgyűlésen
 • Induló fejlesztések, klímastratégia és futópálya készítése is téma volt a közgyűlésen
 • 2019-06-27

  Költségvetés módosításról, utcanév változtatásról, valamint új parkolók építéséről is tárgyalt csütörtöki közgyűlésén Szolnok város közgyűlése. Napirend előtt a szúnyoghelyzet és a nagy esőzéseket követő villámárvizek kezeléséről is szó esett.

  Ebben az esztendőben már 67 millió forintot fordított a város a minden eddiginél komolyabb szúnyoghelyzet kezelésére – hangzott el Betyó János szakértő tájékoztatójában. Szolnokon több mint két évtizede szervezik a szúnyogok irtását, gyérítését, eddig két komolyabb havaria helyzet volt, de az idei minden eddigit felülmúlta. Az országszerte kihívást jelentő helyzet kezelése nagy erőfeszítéseket kíván, Szolnok város már pünkösd környékén – észlelve a helyzet súlyosságát – döntött arról, hogy növeli a kémiai, biológiai beavatkozások gyakoriságát. A kezelt terület először – a korábbi évekhez hasonlóan - négyszáz hektár volt, ezt növelték hétszázra, ezerre, legutóbb pedig már ezerkétszázra.

  A szúnyogok gyérítése mellett fontos szempont volt a környezet védelme is, ezért a szakemberek folyamatosan egyeztettek a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársaival is. A beavatkozások folytatódnak, a város által megrendelt gyérítések mellett július 3-án a katasztrófavédelem légi és földi kezeléssel igyekszik csökkenteni a szúnyogok mennyiségét.

  Az idei évben az eddigi beavatkozásokat:

  Állami: 3 légi biológiai, 1 légi kémiai, 1 földi melegködös,

  Önkormányzati: 3 légi biológiai, 5 légi kémiai, 9 földi melegködös

  Összesen tehát 22 alkalommal történt kezelés, míg más esztendőkben 4-5 is elegendő.

  Egyre többször fordul elő, hogy rövid idő, akár fél óra alatt, egy havi csapadék esik, ez jelentősen megterheli Szolnok csatornahálózatát. Amint az Magyarné Bede Mariann műszaki igazgató elmondta, a VCSM éppen ezért felújítja a szennyvízátemelőket, új szivattyúk beszerzéséről, a főgyűjtők tehermentesítéséről gondoskodik. Célszerű lenne kidolgozni a csapadék, illetve szennyvízelvezető csatornák szétválasztását, hogy tartalmuk külön jusson a szennyvíztisztítóba.

  A februárban elfogadott költségvetés újabb módosítását is tárgyalta a testület, ezúttal 1,2 milliárd forint átcsoportosításáról döntöttek a képviselőt. Az összeget a Szigligeti Színház felújítására fordítják. A módosításra azért volt szükség mert az 1,2 milliárd forint korábban beruházási célra volt elkülönítve, ez átkerült felújítási célra. A Szapáry úti óvoda felújítása is folytatódik, sikeres befejezéshez – 30 millió forintot csoportosítanak át.

  Egy másik kiemelendő összeg az előterjesztésből egy 27 millió forintos fejlesztési forrás bevételként való elkönyvelése, ez elektromos jármű beszerzésére fordítható összeg, a döntés értelmében két új elektromos járművet vásárol az önkormányzat.

  Új nevet kap a város egyik utcája. Régi gyakorlat, hogy azokat az utcaneveket, melyek az előző rendszerhez kötődnek, megváltoztatja az önkormányzat. Ezúttal a Tanács út esetében született ilyen döntés- A lakók megkérdezése alapján három név közül 75%-os többséggel a „patak” elnevezés lett a befutó. Ez illik a közeli Meder utca nevéhez is, illetve korábban a környéken valóban folyt egy patak is.

  Folytatódhat a Széchenyi körút járdáinak felújítása. A Fogoly utca és a Fakopáncs utca közötti szakasz rekonstrukciója mintegy 6 millió forintból valósulhat meg, illetve a Tószegi úti kerékpárút Kombájn utca és Piroskai út közötti szakasz megvilágítását szolgáló lámpaoszlopok telepítése várható. a parkolási gondok enyhítésére újabb parkolók építését tervezik a Széchenyi lakótelepen például a Malom út, a Botár Imre út környékén, emellett a közlekedésbiztonság növelése érdekében a Hild Viktor úti gyalogátkelőhelynél jelzőlámpás forgalomirányítási rendszer kialakítását tervezi a város, mintegy 14 millió forint értékben.

  Szolnok is célszerűnek látja a helyi klímastratégia kidolgozását, melyre most pályázati lehetőség nyílt. A klímastratégia megalkotása lehetőséget ad arra, hogy megismerjük a klímaváltozás városunkra gyakorolt hatását, annak helyi sajátosságait, felkészülhessünk a következményekre, azok megelőzésére, enyhítésére. A város a pályázat keretében 20 millió forint támogatást igényel a stratégia kidolgozására.

  Elfogadták a képviselők az előterjesztést az Országos Futópálya-építési Programban való részvételre és a pályázat benyújtására, így a futók, pozitív elbírálás esetén, hamarosan kedvezőbb helyen – a Tiszaligetben kialakítandó 1200 méteres futópályán - hódolhatnak szenvedélyüknek.

  2017-ben fogadta el a város közgyűlése a Családbarát Szolnok programot, de az önkormányzat korábbi intézkedései, törekvései is mind-mind az integrált család-gyermek és idősbarát környezet kialakítását célozzák. Ennek elismeréseként a hivatal 2007-ben, 2015-ben és 2018-ban is elnyerte a Családbarát Önkormányzat címet. A Családbarát programot természetesen tovább folytatja az önkormányzat.

   

  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  Megháromszorozza kapacitását a Stadler szolnoki forgóvázüzeme

  2019-09-18

  Több mint 3 milliárd forintos beruházással megháromszorozza kapacitását a Stadler szolnoki forgóvázüzeme.

  Nő a civil szervezetek támogatása

  2019-09-17

  Civil Info – NEA 2020 címmel szerveztek tájékoztatót rendezvényt Szolnokon, a városháza dísztermében a civil szervezetek számára. A fórumon hasznos információk, előadások hangzottak el egyebek mellett aktualitásokról, pályázati tapasztalatokról.

  Születésnapot ünnepel az Életjel Mentőcsoport

  2019-09-17

  Aligha van olyan ember Magyarországon, aki ne hallott volna az Életjel Mentőcsoportól. Ám nem csak hazánkban, külföldön is kimagasló érdemeket szereztek az elmúlt két és fél évtized alatt. A mentőcsoport kedden 25 éves jubileuma alkalmából tartott nyílt napot Szolnokon, a Tiszai hajósok terén.

  Átadták a megyei Prima-díjakat

  2019-09-17

  Az idei már a 15. alkalom, hogy a megye vállalkozói jóvoltából a művészet, a kultúra, a tudomány, a sport vagy a sajtó területéről – egy alapítvány segítségével – kiváló embereket díjaztak. A Szolnoki Szigligeti Színház felújítása miatt ezúttal az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ adott otthont a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Prima-díj átadó ünnepségének.

  Félúton a piac befedése a Széchenyi lakótelepen

  2019-09-13

  Nagyon várták már a Széchenyi lakótelepen élők, hogy befedjék a piacot, hiszen így árusítani és vásárolni is komfortosabb környezetben tudnak az árusok, illetve a vásárlók. A munkálatok jó ütemben haladnak, s várhatóan szeptember végén befejeződnek – mondta el pénteken a helyszínen Szalay Ferenc polgármester.